Villa Terminus
I Villa Terminus smelter et eksklusivt boutique-hotell sammen med Bergens eldste bygning og 250 års historie.
I hjertet av Bergen ligger Villa Terminus som ble oppført allerede i 1770. Bygningen ble opprinnelig brukt som bolig for eldre som hadde behov for hjelp og ble fredet i 1927. Senere har huset blitt restaurert med stor forsiktighet. Da arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune fikk i oppdrag å forvandle Villa Terminus til et eksklusivt og intimt 18-roms hotell, ble en familiær følelse et styrende prinsipp. Input interior har hatt ansvar for prosjektledelsen for innkjøp, leveranser og montering for prosjektet.
– Bygningens alder og status førte til at vi måtte forholde oss til det eksisterende. I begynnelsen visste vi egentlig bare at det skulle føles familiært og hjemme, men ikke nøyaktig hva vi ville fylle huset med. Det skulle ikke oppleves som et museum med bare innredning som passet til husets historie. Samtidig ville vi ikke bare satse på nyprodusert, sier Eero Koivisto.
Inspirasjon fra dansk kunst
Inspirasjonen og idéen som etter hvert skulle forme Villa Terminus, kom fra en reise til New York, langt fra Norge, men likevel med skandinavisk innflytelse.
– Under et opphold i New York tok jeg et spontant besøk til Scandinavia House som akkurat da viste en utstilling med den danske kunstneren Vilhelm Hammershøi. Jeg har alltid likt malerier med mørke og stemningsfulle miljøer. Det mest interessante er at man senere ikke husker hvordan interiørene i bildene ser ut, man blir sittende igjen med en følelse. Det var en fantastisk utstilling. Jeg ble grepet og kjente med en gang at this is it – her har vi idéen, sier Eero Koivisto.
Fargevalget med diskret beige og gråtoner fra Hammershøis malerier ble toneangivende i Villa Terminus. Og med en inspirasjonskilde på plass, ble valget av interiør umiddelbart en selvfølge.
– Vi begynte å se på innredning fra 50-tallet og kjøpte opp vintage-møbler som opplevdes som tidløse, og blandet dette med moderne møbler og gjenstander. For oss er det viktig at objekter fra ulike tidsepoker kan føre en samtale. Derfor benyttet vi moderne designere som utformer møbler som oppleves tidløst naturlige sammen med det eldre interiøret, som norske Daniel Rybakken og Andreas Engesvik. Jasper Morrison, Ronan og Erwan Bouroullec og Terence Woodgate er også representert i Villa Terminus, sier Eero Kovisto.
Tankevekkende detaljer
Villa Terminus byr på mange spennende møter for den oppmerksomme. Her finner man for eksempel tepper og puter som ved nærmere øyesyn har mønster hentet fra norske folkedrakter. I et av rommene er det plassert en hvit due på et kontor for å minne om at Nobels fredspris deles ut i Norge. Subtile detaljer som man kan gå forbi uten at man legger merke til dem, men som får den observante til å tenke.
Hotellets 18 rom er forskjellige både i størrelse og utførelse, men formidler den samme følelsen toppet med små variasjoner i detaljene.
– For meg er det veldig viktig at alle rommene på et hotell gir den samme følelsen. Hvis jeg besøker et hotell for første gang og liker rommet mitt, skal jeg få den samme opplevelsen neste gang jeg bor på hotellet, selv om jeg får et annet rom, avslutter Eero Koivisto.