Hvordan blir gjenbruk et naturlig valg?
Kall det Greta-effekten, en vekker etter rekordsommeren for to år siden eller rett og slett sunn fornuft. For har vi ikke gått litt lei av bruk og kast? Men hva skal til for å bryte mønstre og handle bærekraftig? Input interiors svar er bevisste valg, sporbarhet og aktører som baner vei for sirkulært eierskap.
Det er økt interesse for å handle bærekraftig. Hele sju av ti forbrukere synes det er viktig at møbler og innredning er produsert med mest mulig fokus på bærekraft – av hensyn til natur, mennesker og miljø*. Et tall som har økt med over 10 prosent på bare to år.
En positiv trend som varer
Den mest ressurseffektive måten vi kan bidra til redusert klimapåvirkning på, er å ta vare på det som allerede finnes. Noe stadig flere aktører, både private og offentlige, nå gjør. Gøteborg kommune er en av dem. De arbeider aktivt for å øke andelen gjenbrukte møbler, nå gjennom en ny og unik rammeavtale om gjenbruk med blant andre Input interior.
Gjennom den nye rammeavtalen kan Input interior hjelpe Göteborg kommune med å renovere brukte møbler, kjøpe brukt innredning og administrere gjenbruksprosjekter.
– Vi vil øke andelen gjenbrukte møbler i Gøteborg kommune, men en stor flaskehals som det sjelden snakkes om, er bestillernes perspektiv. Å bestille et brukt møbel krever mer kunnskap og tid. Målet med den nye avtalen er at det skal føles like enkelt og trygt å bestille gjenbrukte møbler som nye, sier innkjøper Kim Lundqvist i Gøteborg kommune.
Input interior har også andre kunder – blant andre Malmø kommune, Gävle kommune og en rekke private aktører som SEB og Telia – som gjør noe lignende og velger å ta vare på de ressursene som allerede finnes, i stedet for å bare kjøpe nytt.
– Den gamle oppfatningen om at gjenbruk ikke er forenlig med estetiske miljøer, er i ferd med å forsvinne. Se for eksempel på prosjekter som Regionens hus i Gøteborg. Der er drøyt 60 prosent av innredningen gjenbrukt fra etater i regionen. Samtidig er hele møbelkonseptet estetisk bærekraftig og vil eldes med verdighet, sier Patrik Clavenstam, som er bærekraftansvarlig i Input interior.
Det hersker ingen tvil om at gjenbruk er en moderne og trendy løsning. Men hvordan kan bærekraftstrenden forvaltes og bli en naturlig del av ethvert innredningsprosjekt, også i fremtiden?
Starter med bevisste valg
Patrik Clavenstam mener forutsetningene er til stede for å skape et sirkulært bruktmarked i stor skala for møbler og innredning, men at det i stor grad handler om å gjøre de riktige valgene helt fra starten av.
– Kvalitetsmøbler kan repareres og pusses opp, og de har forutsetninger for et langt liv. Hvis bedrifter eller offentlige aktører vil jobbe langsiktig og bærekraftig, begynner arbeidet med gjenbruk allerede der.
Sporbarhet som forutsetning
Hvis man skal kunne selge et m.bel videre p. bruktmarkedet, m. selgeren vite hva produktet inneholder, og hvordan det er renovert eller oppdatert p. annen m.te.
– For Input interior, som jobber med kontrakter der det stilles krav om sertifisering og miljømerking, kan det oppstå problemer, siden et miljømerket møbel ikke automatisk beholder merkingen sin i et sirkulært system. Kravene til merkingen oppdateres hele tiden og har derfor en siste gyldighetsdato. Hvis et møbel blir pusset opp, kan det dessuten bli brukt materialer, for eksempel tekstiler eller lakk, som ikke oppfyller kravene til miljømerking. Derfor kreves det sporbarhet også i oppussingskjeden, forklarer Patrik og fortsetter:
– Spørsmålet om sporbarhet er en av de viktigste grunnene til at det har vårt vanskelig å lage et bruktmarked for møbler. Men ved hjelp av Input interiors Interior Management System vil vi med en unik ID-merking av møbler muliggjøre et bredt sirkulært møbelmarked, sier Patrik Clavenstam.
*Svensk Handels Hållbarhetsundersökning 2018