Former fremtiden med 3D

I en sirkulær forretningsmodell som starter med resirkulert materiale, produserer Sculptur bærekraftige møbler med morgendagens teknologi.

Sculpturs virksomhet leder tankene hen på futuristiske 80-tallsfilmer om en høyteknologisk og intelligent fremtid. Men i motsetning til de klassiske innslagene med flygende biler er Sculpturs møbler basert på både virkelighetsforankring og bærekraft-tankegang. 3D-teknologien de bruker for å produsere møbler, brukes også til å lage alt fra bygninger til mat og menneskelige kroppsdeler.

Print-on-demand

3D-skriveren som skriver ut lenestolen Reform, Sculpturs lenestol, står i Karlshamn, men tar akkurat nå en pause fra møbelproduksjonen for å produsere visirer til helsesektoren under koronakrisen.

– Korte omstillingstider er en av fordelene med denne teknologien. Det er bare å sende inn en ny tegning og si til roboten hva den skal gjøre. Med print-on-demand kan vi printe en stol på under to timer. Det er ikke behov for lagringsplass, og man kan redusere kostnader og leveringstider, forklarer designer og markedsdirektør Måns Broman i Sculptur.

Mye mer enn en kul greie

Sculptur tilbyr mer enn spennende produksjonsteknologi. Mens andre bedrifter snakker om å tenke bærekraftig og etter hvert gå over fra en lineær til en sirkulær forretningsmodell, er Sculptur allerede kommet dit.

– Hele forretningsideen vår er sirkulær. Møblene produseres av resirkulert materiale fra for eksempel gammel bilinnredning og oppsamlede fiskegarn eller plast fra havet. Ting de fleste oppfatter som søppel, sier Måns Broman.

Materialet males til en pelletslignende masse som roboten så bruker til å bygge opp utskriften lag på lag. Når det gjelder materialets nøyaktige sammensetning, er Måns Broman litt hemmelighetsfull, men det er hevet over tvil at materialet er bærekraftig.

– Jeg kan med sikkerhet si at produktene våre kan gjenvinnes nærmest i uendelig fremtid.

 

 

Flaskepant som inspirasjon

For å øke incitamentet til å gjenvinne møblene når de ikke lenger kan brukes til noe, har Sculptur innført en panteordning. Under produksjonen merkes hvert møbel med en unik QR-kode. Koden oppgir produktets materialsammensetning, noe som muliggjør sporbarhet og en effektiv gjenvinningsprosess.

– Panteordningen for plastflasker fungerer veldig godt og er en kilde til inspirasjon. Det er dette vi ønsker å oppnå for møblene våre. Vi tror at panteordningen kan være aktuell i situasjoner der innredning brukes i en kort periode, for eksempel på messer eller i midlertidige utstillinger. Møblene kan brukes i noen uker for så å leveres tilbake. Kortsiktig, men miljøvennlig forbruk i en sirkulær prosess, fortsetter M.ns Broman.

En teknologi i en tidlig fase

Bortsett fra transporten av møblene er det snakk om ren produksjon uten overskuddsmateriale. Men teknologien er fortsatt i en tidlig fase og med håp om fortsatt utvikling ser de store muligheter for å kunne bidra også til redusert transport i fremtiden.

– Teknologien er helt ny og har ikke realisert hele potensialet sitt. I fremtiden vil den kunne bidra til redusert transport i flere bransjer. Et produkt vil ikke lenger være knyttet til en bestemt fabrikk eller et bestemt produksjonsanlegg, men kan produseres hvor som helst i verden hvis man har tilgang til en 3D-printer. Omstillingen krever selvsagt mye arbeid, men det er dit vi er på vei. Det tror i alle fall jeg, avslutter Måns Broman.

 

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet