Nygammel messe er tilbake i sentrale Malmø
Fokuset på bærekraft dominerer sammen med tre, jordnære toner og mettede kulører.
Nå endrer Vårmässan, Sør-Sveriges største innredningsmesse, navn til Input Pop-up og vender tilbake til Slagthuset i sentrale Malmø, plassen der Vårmässan en gang startet for 20 år siden. Med nytt navn og i nygamle lokaler inviteres arkitekter og innkjøpere fra både privat og offentlig virksomhet inn for å oppdage det seneste innen møbler og innredning for offentlig miljø.
Både nordiske og internasjonale varemerker finnes representert blant de 70 utstillerne. Flere av de stilte også ut under Stockholm Furniture & Light Fair og nå får Malmø sjansen til å se det beste utvalget fra messen.
Så hva får vi se? Jessica Hammar, prosjektleder på Input Interior i Malmø, har jobbet med Vårmässan, og nå Input Pop-up, i over 10 år. Hennes spaning rundt bærekraft vil hun ikke beskrive som en trend, men mer som en ansvarlighet i flere ledd:
– Det er tydelig at både privat og offentlig virksomhet etterspør flere bærekraftige løsninger i innredningsbransjen. Krav om gjenvinning i anbud blir vanligere. Et annet eksempel handler om transporter. Her har vi bestemt oss for at alle våre leveranser til Region Skåne skal skje med lastebiler som kjører med 100 prosent fossilfritt HVO-drivstoff. Det er en sunn utvikling når aktører trigger hverandre til å ta bedre valg.
Flere av utstillerne viser frem produkter med tydelig fokus på bærekraft.
– Kvalitet står i fokus, og da handler det ikke bare om at produktene skal holde fysisk over tid, men også estetisk. Kanskje det er derfor vi ser mange klassiske materialer som tre og lær, og også naturnære toner i beige og brunt som føles tidløse, sier Jessica Hammar.
Hos Blå Station, fra Åhus i Sør-Sverige, finner vi lydabsorbentene Arc, Gaia og Ginkgo som normalt lages i 100 prosent gjenvunnet PET-plast. Til våren lanseres de i et nytt material som har blitt blandet ut med 30 prosent hamp for å skape en annen karakter og et nytt uttrykk i filtmaterialet, dessuten minskes bruken av gjenvunnet plast.
Abstracta viser frem Pillar, den nye lydabsorbenten som lages av tekstilrester fra deres egne produksjon. Lydabsorbenten Sahara er også produsert av restmateriale fra vinkorker som har blitt stanset ut ved produksjonen i Portugal. Det samme ser vi hos Kasthall som bruker garnrester fra egen produksjon til å skape det nye tuftede teppet Flourish. Produksjonsrester minimeres og blir til unike tepper i tilfeldige fargekombinasjoner.
En annen produsent som har satset på å gjenbruke rester og ta vare på naturressursene våre er Stolab, som i 2019 gjenbrukte over 16 000 deler i sin produksjon. Av restene fra produksjonen av den klassiske pinnestolen Lilla Åland produseres setet til Lilla Åland barnestol og pallen Lilla Snåland.